Aflossingsvrije hypotheek
Met een aflossingsvrije hypotheek lost u niets af, u betaalt alleen hypotheekrente. Dat leidt tot lage maandlasten, een mooi voordeel. Maar uw hypotheekschuld is aan het eind van de looptijd even groot als in het begin. U moet dan uw hypotheek in een keer helemaal aflossen. Dat kan bijvoorbeeld met de opbrengst uit de verkoop van de woning. U kunt ook een nieuwe hypotheek afsluiten. Of u voor een nieuwe hypotheek in aanmerking komt, hangt af van uw financiële situatie van dat moment.
Voordelen aflossingsvrije hypotheek
- Lage maandlasten.
- Maximaal profijt van hypotheekrenteaftrek (als uw hypotheek is afgesloten vóór 1 januari 2013).
Nadelen aflossingsvrije hypotheek
- De hypotheekschuld blijft even hoog.
- Hypotheekrente niet fiscaal aftrekbaar (als uw hypotheek is afgesloten na 1 januari 2013).
Aflossingsvrije hypotheek meenemen
Heeft u voor uw huidige woning een aflossingsvrije hypotheek en heeft u verhuisplannen? U mag de hypotheek meenemen, maar het aflossingsvrije deel mag dan voor de nieuwe hypotheek hooguit 50% zijn.
Geschikt voor starters?
U mag de hypotheekrente alleen aftrekken als u binnen 30 jaar de hypotheek stapsgewijs aflost. Bij nieuwe aflossingsvrije hypotheken (na 2013) is de rente dus niet fiscaal aftrekbaar. Daardoor is deze hypotheekvorm in onbruik geraakt bij starters. Toch is er de laatste tijd sprake van een toegenomen interesse omdat de maandlasten met een deels aflossingsvrije hypotheek een stuk lager uitvallen.
Of dit echt voordelig is, hangt vooral af van de rente die u betaalt en daarmee van het bedrag dat u aan inkomstenbelasting bespaart als u wel gebruikmaakt van de renteaftrek. Ook moet u er rekening mee houden dat u met een restschuld kunt blijven zitten als u aan het eind van de looptijd de hypotheek niet kunt aflossen.
Klop altijd eerst bij ons aan voor een hypotheekadvies.